Rádio Viva bojuje o licenciu v kampani Zachráňme Rádio Viva

24.05.2012 Bratislava

Bratislava 24. mája (TASR) – Pod názvom Zachráňme Rádio Viva prebieha vo vysielaní tohto slovenského komerčného rádia kampaň, ktorá je vyvolaná rozhodnutím Rady pre vysielanie a retransmisiu z 15. mája prideliť vo výberovom konaní súčasných 28 frekvencií programovej služby Rádio Viva novému subjektu, ktorým je spoločnosť Corporate Legal.

„Rádiu Viva hrozí zánik. Napriek dlhoročnej tradícii a státisícom poslucháčov po celom Slovensku nedostala Viva za podozrivých okolností novú licenciu. Tú rozhodnutím Rady pre vysielanie a retransmisiu získala neznáma firma Corporate Legal, s. r. o., bez mediálnych skúseností, bez ľudí a technického vybavenia. Rada rozhodla väčšinou piatich hlasov, štyria členovia boli proti. Tá spoločnosť je absolútne netransparentná, nemá vybavenie, personál, skúsenosti a v pozadí má nejasné vlastnícke vzťahy,“ uviedol na dnešnom stretnutí s médiami v Bratislave konateľ Viva Production House Dušan Budzák.

Nejasné pozadie firmy Corporate Legal, ktorá má prevziať frekvencie po obľúbenom rádiu, vyvolali značný ohlas verejnosti, ktorá sa postavila za svoje rádio. Desaťtisíce fanúšikov sa denne vyjadrujú v spontánnej akcii nazvanej Zachráňme Rádio Viva, zachráňme spravodlivosť. Verejne sa za Rádio Viva postavilo aj viacero osobností, medzi nimi Milan Lasica, Jožo Ráž, Elena Vacvalová, Miro Žbirka, Michal David či Helena Vondráčková.

Emotívna podpora ľudí však nie je jediným argumentom rádia v boji za svoju záchranu. Podľa dostupných dôkazov boli závažne porušené pravidlá pri prideľovaní novej vysielacej licencie. „Sme presvedčení, že firma Corporate Legal, s. r. o., mala byť z výberového konania vylúčená. Napriek svojmu čestnému vyhláseniu nehovorila na vypočutí pravdu, predložila Rade pre vysielanie a retransmisiu nepravdivé informácie a Rada tak bola oklamaná,“ uviedol druhý z trojice konateľov Milan Kodaj a dodal: „Viva Production House ako jediná zo štyroch záujemcov splnila všetky zákonné požiadavky, má transparentné vlastníctvo, financovanie, skúsenosť, tradíciu a techniku.“

„Kampaň Zachráňme Rádio Vivu sme rozpútali práve preto, lebo si myslíme, že tento formát, ktorý sme pred šiestimi rokmi uviedli na slovenský mediálny trh, má svoje miesto. Nemôžeme súhlasiť s tým, ak niekto s uvedením všetkých parametrov nášho projektu, nášho formátu, ktorý, žiaľ, nie je možné chrániť v rámci autorského práva, nám ho zoberie, vrátane deklarovania, že nám odnesie aj našu poslucháčsku skupinu. To nám pripadá ako nemorálne, neetické. Výberové konanie ako také má veľmi silne prepracované pozadie a sú dokumenty, ktoré sú nevyhnutné preto, aby sa subjekt dostal na verejné vypočutie. Tento predložil mnohé veci na poslednú chvíľu, pri verejnom vypočutí sa vychádza z prezumpcie toho, teda čo subjekt vyhlási, berie sa za pravdivé. Ak sa však ukážu tieto tvrdenia ako nepravdivé, vystavuje sa trestnoprávnym následkom a zároveň možnej strate licencie,“ spresnil pre TASR Robert Bartoš, konateľ spoločnosti Viva Production House, ktorá zabezpečuje vysielanie Rádia Viva.

Štyria uchádzači - Rádio Viva, Corporate Legal, Radio Play a Viva Productions House - sa uchádzali v jarnom výberovom konaní o 28 terestriálnych frekvencií, na ktorých dnes Rádio Viva vysiela. Zákon č. 308/2000 Z. z. o vysielaní a retransmisii uvádza v ustanovení o predĺžení licencie povinnosť predložiť žiadosť najneskôr 18 mesiacov pred zánikom svojej licencie, pričom jej platnosť možno predĺžiť iba raz. Z tohto dôvodu vyplynula zákonná povinnosť aj pre Rádio Viva uchádzať sa o tieto frekvencie. Na základe predloženej žiadosti a ústneho vypočutia 14. mája pridelila deň nato Rada pre vysielanie a retransmisiu tieto frekvencie novému subjektu Corporate Legal, s. r. o.
 

Vyberte región